Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Νεα αποφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου κανει τα πράγματα δυσκολότερα για τις πωλήσεις ηλ τσιγάρου στην Ελλαδα.


Συγκεκριμένα εχθές 4 Μαιου το ευρωπαϊκό δικαστήριο μετα απο αμφισβήτηση της
Πολωνίας και Ρουμανίας για την απαγόρευση τσιγάρων μενθολης και τους κανονες πώλησης των ηλ τσιγάρων εβγαλε μια καινούργια απόφαση .
Οσο αφορα το ηλ τσιγαρο λεει : << Ως εκ τούτου, με την υποβολή των ηλ τσιγαρων
σε ένα ξεχωριστό νομικό καθεστώς, το οποίο είναι, άλλωστε, λιγότερο αυστηρο από εκείνο που ισχύει για τα προϊόντα καπνού, ο νομοθέτης της Ένωσης δεν παραβίασε την αρχή της ίσης μεταχείρισης.>>
Αναφερεται σε αυτα που μεχρι τωρα ξερουμε για το ποσοστο νικοτινης , για τους 6 μηνες νωριτερα καταθεσης δικαιολογητικων απο τους κατασκευαστες παρασκευαστες κλπ.
Επισης σε αλλη παράγραφο αναφέρει . Το Δικαστήριο επισημαίνει επίσης ότι, επιτρέπει στα κράτη μέλη να απαγορεύουν τις διασυνοριακές πωλήσεις εξ αποστάσεως των ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμοποιητων εμπορευματοκιβώτιων και με την επιβολή ορισμένων κοινών κανόνων για τα κράτη μέλη που δεν απαγορεύουν
τις πωλήσεις, η οδηγία επιτρέπει στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι κανόνες σχετικά με τη συμμόρφωση δεν μπορούν να καταστρατηγηθουν.
Το Δικαστήριο απορρίπτει το επιχείρημα ότι η υποχρέωση για τους παρασκευαστές και εισαγωγείς των ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμοποιητων να υποβάλουν κάθε χρόνο, στις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών, ορισμένα στοιχεία που επιτρέπουν στις αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της αγοράς παραβιάζει τις αρχές της αναλογικότητας και της
νομικής βεβαιότητας.

Επιπλέον, η απαγόρευση που επιβάλλεται στους οικονομικούς φορείς για την προώθηση των προϊόντων τους δεν επηρεάζουν την ουσία της ελευθερίας του επιχειρείν και το δικαίωμα ιδιοκτησίας αναγνωρίζεται από το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Δικαστήριο διαπιστώνει, τέλος, ότι οι ειδικοί κανόνες που ισχύουν για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν παραβιάζουν την αρχή της επικουρικότητας.
Η Αγγλια ηδη εχει αποφασισει οτι θα απαγορευσει τις πωλησεις προς τις χωρες που δεν εχουν συμορφωθει με την οδηγια της ΕΕ οπως ειναι η Ελλαδα και συντομα θα ακολουθησουν και οι αλλες χωρες.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης εδω 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου