Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ATMOS LAB ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ


Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων
Αριστοτέλης
                Φαίνεται, πως ο χαρακτήρας του «κατεπείγοντος» έχει επηρεάσει κάθε νομοθετική προσπάθεια στην Ελλάδα, αφού μόνο έτσι εξηγείται η βιασύνη, τριήμερης μόλις διαβούλευσης, αναφορικά με την εναρμόνιση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον καπνό, τα προϊόντα καπνού και τα μη περιέχοντα καπνό προϊόντα. Ειδικά όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Οδηγία μετρά, πλέον των 2 ετών ζωή και το Υπουργείο Υγείας ήρθε να την εισηγηθεί για διαβούλευση 10 ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Μάη 2016.
                Κανείς σοβαρός πολίτης, ατμιστής ή επιχειρηματίας στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου δε συζητά περαιτέρω τις κοστοβόρες αναλύσεις των συσκευών, των υγρών αναπλήρωσης και του ατμού των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Παρότι, μετά από 8 χρόνια ύφεσης, τις τράπεζες ερμητικά κλειστές σε δανεισμό για επιχειρήσεις, το καταναλωτικό κοινό σε δεινή αγοραστική ισχύ, κάποιος εύκολα θα δήλωνε αδυναμία ή δυσκολία. Και που οι αναλύσεις αυτές, δε θα προστατέψουν τη δημόσια υγεία, καθώς γίνονται διερευνητικά προς παροχή πληροφόρησης και χωρίς πιστοποιημένες μεθόδους, χωρίς πιστοποιημένο εξοπλισμό και συνθήκες πρότυπες.
                Ωστόσο, αυτό που δεν είναι ανεκτό σε καμία περίπτωση και από κανέναν, ιδίως από τους δεκάδες χιλιάδες πρώην καπνιστές που ευεργετήθηκαν από τη διακοπή του καπνίσματος με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού τσιγάρου, είναι η εξομοίωσή του με τον καπνό. Και αυτό, διότι πέρα από δικαστικές αποφάσεις, αποφάσεις Ευρωκοινοβουλίου, αποφάσεις Ανωτάτων Εθνικών Δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρόσφατα (βλ. COURT OF JUSTICE OF THE EUROPEAN UNION -PRESS RELEASE No48/16) όσοι διέκοψαν το κάπνισμα και έγιναν ατμιστές γνωρίζουν άριστα τη διαφορά.
                Από το 2014, οι βραδυκίνητες γραφειοκρατικές διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν και να τροποποιήσουν με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει: Δεκάδες έρευνες κάθε χρόνο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι χιλιάδες φορές λιγότερο επιβλαβές από τον καπνό, η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας το χαρακτηρίζει ως τουλάχιστον 95% ασφαλέστερο από τον καπνό και το έχει εντάξει στους επίσημους τρόπους διακοπής του καπνίσματος επειδή είναι αποτελεσματικό, το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποδείχτηκε ότι δε συνεπάγεται βλαπτικές επιπτώσεις σε κλειστούς χώρους (δεν υπάρχει παθητικό άτμισμα) για τους γύρω, οι ανήλικοι δεν το ακολουθούν ως προπομπό για το κάπνισμα, οι γεύσεις και τα αρώματα δεν αποτελούν κίνητρο για να το δοκιμάσουν παιδιά και τόσα άλλα. Ούτε μια ημερίδα, ούτε μια πρόσκληση σε συζήτηση δεν έκανε η κυβέρνηση στον κλάδο να συζητήσουμε το θέμα, να θέσουμε υπόψη σας όσα στοιχεία έχουμε από έρευνες, να ανταλλάξουμε ιδέες για τους προβληματισμούς σας.
          Η απαγόρευση χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, το ενοχοποιεί εξίσου με τον καπνό, με αποτέλεσμα να οδηγήσετε ξανά στο κάπνισμα χιλιάδες ατμιστές με δική σας ευθύνη.
          Η απαγόρευση διαφήμισης με πρακτικές σκοταδισμού στην εποχή των οπτικών ινών είναι τραγική, καθώς οι υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας αυταπόδεικτα φιμώνονται αντί να επικρατεί διαύγεια στην ενημέρωση των ελεύθερων στην επιλογή πολιτών.
               Τον επόμενο αιώνα υπολογίζεται ότι 1.000.000.000 άνθρωποι θα πεθάνουν εξαιτίας του καπνού και των συνεπειών του. Έχουμε στη διάθεσή μας την επαναστατικότερη εφεύρεση, αποφυγής της συντριπτικής πλειοψηφίας των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος και παράλληλα, οι «υπεύθυνοι» εμφανίζονται με περισσό θράσος να την αμφισβητούν, να τη διαβάλουν, χωρίς καν να αναγνωρίζουν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο το «μέχρι απόδειξη ενοχής, τεκμήριο αθωότητας». Οι ατμιστές είναι οι πιο συνειδητοποιημένοι αντικαπνιστές γιατί πολύ απλά, γνωρίζουν ακριβώς τι εγκατέλειψαν και πόσο καλύτερα νιώθουν (και είναι στην υγεία τους) από τη στιγμή που σταμάτησαν το κάπνισμα.
               Η Atmos Lab, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής ατμιστικών προϊόντων, με εξαγωγές σε περισσότερες από 20 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συνεπή παρουσία σε διεθνή συνέδρια στο εξωτερικό για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και τις επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση:
Να επαναπροσδιορίσει την αντιμετώπισή της στο ηλεκτρονικό τσιγάρο ώστε από «εχθρό-τρομοκράτη» να το νιώσει ως εργαλείο απαραίτητο στον αντικαπνιστικό αγώνα για να φτάσουμε στην άκαπνη γενιά (smokeless generation)
Να επιμηκύνει τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης ώστε να υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή και αποτελεσματικός διάλογος για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Να εφαρμόσει την αντικαπνιστική νομοθεσία που έχει ψηφιστεί εδώ και 8 χρόνια, παραμένει ανενεργή και την εκθέτει στα μάτια όλων των μη καπνιστών και ατμιστών, Ελλήνων και τουριστών
Να αναγνωρίσει και να υιοθετήσει τα αποτελέσματα των δεκάδων ερευνών που έχουν λάβει χώρα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και έχουν αναδείξει το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην πιο αποτελεσματική μέθοδο αντικαπνιστικού αποτελέσματος.
      Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αναλογία καπνιστών (37,6%) και τον υψηλότερο αριθμό καταναλισκόμενων τσιγάρων κατ’ άτομο μεταξύ των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Σε μια Ελλάδα πληγωμένη από την οικονομική καταστροφή πρέπει να κάνουμε ΟΛΟΙ τα ΠΑΝΤΑ για να μην χάσουμε στο μέλλον ούτε ΕΝΑΝ ΕΛΛΗΝΑ, ούτε ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.


Πηγη http://atmoslab.com/page/anakoinosi-atmos-lab-gia-ti-diavoyleysi-anaforika-me-ilektroniko-tsigaro

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου