Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ηλ-τσιγάρα: Το κάπνισμα μεταξύ αυτών των καταναλωτών . Ένα χθεσινό άρθρο από το CNBC

Εκρηκτική αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού  τσιγάρου στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ίσως η τελευταία ένδειξη της αλλαγής των συνηθειών των καταναλωτών σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τα gadgets και την τεχνολογία. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα,η στατιστική υπηρεσία της χώρας, είπε ότι ήταν η προσθήκη του ηλ. τσιγάρα στο καλάθι των αγαθών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του πληθωρισμού σε επίπεδο καταναλωτή .

"Αυτό είναι πολύ ενδεικτικό πόσο η κατηγορία (ηλ τσιγάρα) έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια, με τις προβλέψεις μας να δείχνουν την αγορά να έχει αυξηθεί σε αξία κατά 340 τοις εκατό το 2013 και ένα επιπλέον 4 τοις εκατό το 2014," Roshida Khanom, ανώτερος αναλυτής της προσωπικής φροντίδας της εταιρείας ερευνών αγοράς Mintel είπε στο CNBC.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο  για τη δημόσια υγεία που δημοσιεύθηκε το περασμένο έτος, η αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων άξιζε £ 193 εκατομμύρια το 2013 και αναμένεται να είναι αξίας £ 340.000.000 το 2015. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά αναμένεται να είναι αξίας 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2015, σύμφωνα με σε Bonnie Herzog, ανώτερος αναλυτής του καπνού και ποτών Wells Fargo Securitie


Τα ηλ-τσιγάρα αρχικά περιορίζονταν σε online κανάλια, ωστόσο αυξανόμενη διαθεσιμότητα είναι η αύξηση της προσβασιμότητας των καταναλωτών», δήλωσε ο Khanom Mintel του. "Το 2014 μόνο, τα ηλ-τσιγάρα έγιναν διαθέσιμα σε περίπτερα, σε σούπερ μάρκετ, καθώς και εξειδικευμένα καταστήματα. Ως εκ τούτου, το τμήμα είναι πιθανό να παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη."

Τα ηλ-τσιγάρα έχουν  λάβει τη μορφή μιας συσκευής που λειτουργεί με μπαταρία που έχει ως στόχο να αντικαταστησει τα τσιγάρα.

Ενώ οι κίνδυνοι του ηλ-τσιγάρου είναι στο επίκεντρο έντονων συζητήσεων, που γενικά θεωρείται ως μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση απο τα τσιγάρα. Αν και θα παρέχουν νικοτίνη-συνδεδεμένη με ατμο για τους καπνιστές που δεν περιέχουν τις βλαβερές χημικές ουσίες που περιέχονται στον καπνό.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει τη δημοτικότητα του ηλ-τσιγάρου, λένε οι ειδικοί.

"Περίπου τα δύο τρίτα των καπνιστών δηλώνουν ότι θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά συνεχίζουν επειδή είναι εθισμένοι στην νικοτίνη και έτσι είναι δύσκολο να σταματήσουν το κάπνισμα," Amanda Sandford, διευθυντής έρευνας στο Δράσης για το Κάπνισμα και την Υγεία (ASH), μια φιλανθρωπική οργάνωση της δημόσιας υγείας, δήλωσε στο CNBC.

"Αυτά τα προϊόντα παρέχουν στους καπνιστές  τη νικοτίνη που χρειάζονται, αλλά σε έναν ασφαλέστερο τρόπο, ώστε να μην πάρουν όλα τις βλαβερές ουσίες από το καπνό του τσιγάρου και από ότι φαίνεται  ταιριάζει σε πολλούς ανθρώπους."

Έφεση 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ενώ ακόμα ειναι ένα μικρό κλάσμα της συνολικής αγοράς των τσιγάρων, κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με πολλές μεγάλες εταιρίες καπνού που διακινούνται στο τμήμα τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, η British American Tobacco, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καπνού παγκοσμίως με μάρκες όπως Lucky Strike, πωλεί ένα e-τσιγάρο ονομάζεται Vype.

«Άρχισα το κάπνισμα για να δοκιμάσω και να μειώσω την κατανάλωση των πραγματικών τσιγάρων," Fabien Polair, διευθυντής μάρκετινγκ της που ζει στο Λονδίνο, ο οποίος χρησιμοποιεί για λίγο καιρό το ηλ-τσιγάρο είπε  στο CNBC. Ωστόσο, είπε ότι η τάση του για προσφυγή στο ηλ-τσιγάρο για κάπνισμα ήταν χαμηλή.

"Την πρώτη φορά που καπνίζετε ένα ηλ-τσιγάρο σε δημόσιους  χώρους αισθάνεστε αρκετά γελοίοι και προσπαθείτε να το κρύψετε," είπε. "Νομίζω ότι είναι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι καπνιστές δεν θέλουν καν να τα δοκιμάσουν. Για μένα, η χρήση τους είναι  από ανθρώπους που    πραγματικά προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα των τσιγάρων ." 



Πηγή.
Dhara Ranasinghe. (20 March 2015) E-cigarettes: Smoking hot among these consumers [online news]. Retrieved from http://www.cnbc.com/id/102521988#.

1 σχόλιο: