Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Φορολογία ατμιστικων προϊόντων μέρος δεύτερο



Για τις κυβερνήσεις υπάρχει απώλεια εσόδων όταν οι άνθρωποι σταματήσουν το κάπνισμα ή τη χρήση φαρμακευτικών προϊόντων για να σταματήσουν το κάπνισμα.
Όμως, η μείωση του καπνίσματος και των σχετικών μη μεταδοτικών ασθενειών είναι ο ευρύτερος στόχος της πολιτικής των κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν το θάνατο και την ασθένεια προτού να συμβεί για να εξοικονομήσουν χρήματα στο σύστημα υγείας, τη βελτίωση της παραγωγικότητας και να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο μια πιο ευτυχισμένη ζωή .



Οι κυβερνήσεις συνήθως δικαιολογούν τους φόρους των τσιγάρων ως κίνητρο για να σταματήσει ο κόσμος το κάπνισμα. Θα ήταν όμως παράλογο εαν μειώνανε τα έσοδα και ταυτόχρονα να βλέπανε τους ανθρώπους να ανταποκρινονται σε αυτό.
Θα πρέπει δηλαδή οι κυβερνήσεις να βρουν ένα άλλο προϊόν προς φορολόγηση για να καλύψουν τα χαμένα έσοδα για την καμπάνια κατά του καπνίσματος χωρίς να ξεφύγουν από το πρωταρχικό σχέδιο (Σύστημα υγείας με μικρότερο κόστος) και εδώ μπαίνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο .

Αυτό το νέο προϊόν ενέχει 95-99% χαμηλότερο κίνδυνο από τα τσιγάρα και φορολογώντας το οι κυβερνήσεις θα έχουν κερδίσει και στα δυο μέτωπα . Αυξάνουν τα έσοδά τους και ταυτόχρονα μειώνουν τα έξοδά τους.
Φροντίζουν λοιπόν να διαβάλουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο ετσι ώστε να πάρουν τον κόσμο με το μέρος τους και να μείνουν μόνοι οι κατασκευαστες και οι πωλητές του προϊόντος.
Παραβλέπουν το γεγονός ότι αφού το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αρκετά πιο ασφαλές από
το κανονικό άρα είναι ενα προϊόν χαμηλού κινδύνου και θα πρέπει να φορολογείται με τον ίδιο τρόπο όπως ένα καταναλωτικό αγαθό, με ΦΠΑ με τον κανονικό συντελεστή του 23% για την χώρα μας .


Αν η δικαιολογία για τη φορολόγηση του καπνού σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από ό, τι άλλα καταναλωτικά αγαθά, όπως ο καφές είναι το υψηλό επίπεδο της ζημίας που προκαλεί στους χρήστες και τους παθητικούς καπνιστές , τότε αυτά τα νέα προϊόντα πρέπει να φορολογούνται ανάλογα με τους κινδύνους που προκαλούν. Στην περίπτωση του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυτό είναι πιθανό να είναι περίπου 95-99% χαμηλότερο από ό, τι το τσιγάρο. Ή ίσως θα πρέπει να φορολογούνται αρνητικά για τα καθαρά οφέλη για την υγεία που δημιουργούν όταν οι άνθρωποι στραφούν από το κάπνισμα στο ατμισμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου