Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Φορολογία ατμιστικων προϊόντων Μέρος πρώτο



Αναμφίβολα, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα στην αγορά σήμερα, και έχοντας γίνει η καθημερινή συντροφιά των πρώην καπνιστών σε όλο τον κόσμο .
Και ενώ για τους κανονικούς ανθρώπους το ηλ. τσιγάρο είναι ένα εναλλακτικό σύστημα παροχής νικοτίνης που σταματά τους πόθους χωρίς καπνό, πίσσα, τέφρα ή καρκινογόνες ουσίες, για τους νομοθέτες είναι μια μεγάλη ευκαιρία για επιπλέον έσοδα για να καλύψουν ορισμένες από τις τρύπες των προϋπολογισμων των κρατών .Τις φορολογικές αυτές προτάσεις δεν βλέπουν με χαρά και έχουν λάβει πολλή αυστηρή κριτική από την κοινότητα, ιδίως από τους ιδιοκτήτες ατμιστικων καταστημάτων.


Κατά την άποψή τους, μια τέτοια πρόταση θα φερεί σαφώς τα ηλεκτρονικά τσιγάρα κάτω από μεγάλη αρνητική δημοσιότητα, τα δαιμονοποιούν και καθιστώντας τα ως κοινωνικά απαράδεκτα ίδια με τα κανονικά τσιγάρα .
Το ηλ. τσιγάρο θα μοιάζει με ένα επιβλαβές προϊόν που οδηγεί σε εθισμό και απαιτεί - ειδικό φόρο - με τον ίδιο τρόπο όπως τα εύφλεκτα τσιγάρα - ακόμη και αν η διαφορά μεταξύ ατμού και καπνού είναι τεράστια.

Την ίδια στιγμή, ο φόρος θα φέρει τα ηλ . τσιγάρα περίπου στην ίδια τιμή όπως ο καπνός, δίνοντας λιγότερα κίνητρα για τους πελάτες που θέλουν να δοκιμάσουν μια εναλλακτικη λύση .
Και όπως λέει ένα ρητό ότι -η νικοτίνη είναι εθιστική για τους ανθρώπους , αλλά είναι ο καπνός που τους σκοτώνει-.

Φυσικά, η νικοτίνη είναι εξαιρετικά εθιστική, αλλά τα αποτελέσματα αυτής επί του ανθρώπινου σώματος είναι οι ίδιες με εκείνες της καφεΐνης. Εάν χορηγηθούν στις σωστές ποσότητες, δεν έχει οποιεσδήποτε δυσάρεστες παρενέργειες και σίγουρα δεν προκαλεί όλες τις ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
Μια αύξηση των φόρων για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλα τα καταστήματα σε όλο τον κόσμο και πολλοί από αυτούς είναι βέβαιο ότι θα βγουν έξω από τις επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, θα αφήσει τους καπνιστές που προσπαθούν να σταματήσουν το κάπνισμα χωρίς ένα αποτελεσματικό προϊόν που θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κερδίσουν τη μάχη με τον καπνό.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου