Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Dr Farsalinos: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας πρέπει αμέσως να ανακαλέσει ψευδείς δηλώσεις για παθητική έκθεση του ηλ. τσιγάρου

Λίγες μέρες πριν, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (ΝΙΡΗ) κυκλοφόρησε μια έκθεση σχετικά με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Η έκθεση παραδέχεται ότι τα e-τσιγάρα χρησιμοποιούνται κυρίως από τους καπνιστές και πρώην καπνιστές (χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Ινστιτούτο SIRUS και Karl Erik Lund), αλλά κάνει κάποιες κατάφωρα εσφαλμένη ενημερωτικές δηλώσεις σχετικά με θέματα που σχετίζονται με τη νικοτίνη.

Πρώτα από όλα, εμμέσως κατηγορούν την μεγάλη παραλλαγή μεταξύ διαφορετικών προϊόντων, καθώς και στα πρότυπα χρήσης. Λοιπόν, δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο για αυτό είναι κατ 'επανάληψη αναφερθεί στη βιβλιογραφία. Είναι περισσότερο από προφανές ότι αυτό είναι φυσιολογικό να συμβεί. Αμφιβάλλω ότι κάθε καρότο έχει την ίδια βιταμίνη Α ή κάθε πορτοκαλί η ίδια η βιταμίνη C, και αμφιβάλλω ότι κάθε καταναλωτής τρώει τις ίδιες ποσότητες καρότα και τα πορτοκάλια κάθε μέρα, ή να μασήσει τους με τον ίδιο τρόπο ... Η μεταβλητότητα είναι εκεί για να ικανοποιήσει διαφορετικές προτιμήσεις με διαφορετικούς καταναλωτές. Αλλά αυτό δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με άλλες σημειώσεις στην έκθεση.

Το πιο σημαντικό λάθος στην έκθεση αναφέρεται σε παθητική έκθεση του e-τσιγάρου. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει: "... τα επίπεδα νικοτίνης στο περιβάλλον μετά τη παθητική έκθεση σε αερολύματα e-τσιγάρου προκαλεί παρομοίως υψηλά επίπεδα νικοτίνης στο αίμα με εκείνη του παθητικού καπνίσματος κανονικών τσιγάρων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να περιμένει παρόμοια επιζήμια νικοτίνη που σχετίζονται με συνέπειες του παθητικού καπνίσματος από το e-τσιγάρα και για τα κανονικά τσιγάρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παθητική έκθεση σε αερολύματα από το e-τσιγάρο προκαλεί καρκινογόνα αποτελέσματα, αλλά ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει το καρδιαγγειακό σύστημα, έχουν διεγερτικά αποτελέσματα και συμβάλλουν στον εθισμό ". Ούτε μια λέξη είναι αλήθεια σε αυτή τη δήλωση. Πρώτα απ 'όλα, τα επίπεδα νικοτίνης στο περιβάλλον είναι τουλάχιστον 10 φορές μεγαλύτερη κατά το κάπνισμα σε σύγκριση με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Επιπλέον, η παθητική έκθεση σε e-τσιγάρα δεν προκαλεί "παρομοίως υψηλά επίπεδα νικοτίνης" στο αίμα με εκείνη του παθητικού καπνίσματος, αλλά ίσως ομοίως ελάχιστα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα. Μια μελέτη από μια ισπανική ομάδα βρήκε στους σιελογόνους επίπεδα κοτινίνης, που ήταν περίπου 1200 φορές μικρότερη σε παθητική έκθεση e-τσιγάρο σε σχέση με το ενεργητικό κάπνισμα. Όπως υπολογίζεται στο σχόλιό μου για την ισπανική μελέτη, το επίπεδο της νικοτίνης πρόσληψη από παθητική έκθεση στο e-τσιγάρα δεν είναι μόνο ακίνδυνο αλλά δεν έχει καμία απολύτως βιολογική επίδραση, ακόμη και σύμφωνα με τα αυστηρότερα ρυθμιστικά κριτήρια.

Η ΝΙΡΗ υποχρεούται (νομικά και επιστημονικά) να ανακαλέσει αυτό (και μερικά άλλα) ψευδείς δηλώσεις από την έκθεσή τους. Θα πρέπει να παρέχουν σωστή, αξιόπιστη και επιστημονικά τεκμηριωμένων πληροφοριών στο κοινό και στις ρυθμιστικές αρχές.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου