Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

DIY = Do It Yourself = (φτιάξ’ το μόνος σου)


Για να δούμε πώς μπορεί κάποιος να φτιάξει τα δικά του υγρά άτμισης, θα πρέπει να αναφέρουμε τα βασικά συστατικά που θα χρειαστούμε. 
Πριν συνεχίσουμε όμως ας πούμε πρώτα για την ονοματολογία των μειγμάτων και των συστατικών που θα αναφερθούν για να ξέρουμε για τι πράγμα συζητάμε κάθε φορά:

PG/VG = Σημαίνει PG ή VG ή PG+VG. Για να μην εξηγούμε κάθε φορά, θα ξέρετε: ¨Όταν βλέπετε PG/VG σημαίνει ότι μπορεί να είναι σκέτη PG, μπορεί να είναι σκέτη VG ή ανάμειξη και των δύο. Το τι από αυτά θα είναι, αποτελεί δική σας επιλογή.


Βάση: Όταν λέμε «ατμιστική βάση» ή απλά «βάση» εννοούμε ένα έτοιμο μείγμα αραιωμένης PG/VG με όσο νερό είναι απαραίτητο ώστε να μπορεί να ατμιστεί. Αν την αγοράσατε έτοιμη, το πόσο είναι το ποσοστό του νερού δε θα πρέπει να σας απασχολεί. Έχουν ασχοληθεί άλλοι για σας. Αν η βάση είναι μόνο PG ή μόνο VG μπορούμε να την ονομάσουμε «απλή βάση». Αν είναι μείγμα και των δύο μπορούμε να την ονομάσουμε «μεικτή βάση». Επίσης μια βάση χωρίς νικοτίνη τη λέμε και "σκέτη βάση"


Νικοτινούχα βάση ( ή βάση νικοτίνης): Όταν λέμε νικοτινούχα βάση εννοούμε ένα έτοιμο μείγμα PG/VG + νερό + νικοτίνη. Δηλαδή Βάση + νικοτίνη. Οι νικοτινούχες βάσεις υπάρχουν σε διάφορες δυναμικότητες νικοτίνης (Low, Medium, High, extra High) όπως αναφέραμε παραπάνω και τα έτοιμα υγρά που αναφέραμε παραπάνω. Η διαφορά εδώ είναι ότι μια νικοτινούχα βάση μπορείτε να τη βρείτε και σε περιεκτικότητες πολύ υψηλές μέχρι και 50άρι υγρό (5% νικοτίνη) που σίγουρα δεν προορίζεται για άτμισμα αλλά για αραίωμα με σκέτη βάση ώστε να πέσει το κόστος του τελικού υγρού άτμισης. Ούτε εδώ θα πρέπει να σας απασχολεί το νερό που περιέχει η νικοτινούχα βάση. Όπως είπαμε και πριν, έχουν ασχοληθεί άλλοι για σας. Υπάρχουν και βάσεις με ψηλότερες περιεκτικότητες π.χ. 100άρι υγρό (10%) .


Θυμηθείτε: Από τη στιγμή που λέμε "Βάση" εννοούμε ότι περιέχει μέσα και νερό, δηλ. είναι έτοιμη αραιωμένη. Τώρα αν σε κάποιον φαίνεται ακόμα πολύ παχύρρευστη για τον ατμοποιητή του, μπορεί να προσθέσει νερό ο ίδιος, αλλά αυτά θα τα διαβάσετε καλύτερα στον πίνακα για την κατασκευή υγρών.


PG = Προπυλενογλυκόλη. Όταν λέμε PG εννοούμε σκέτη PG αναραίωτη, χωρίς νερό. Μπορεί κανείς να την αγοράσει από το φαρμακείο. Πρέπει να έχει καθαρότητα 99,8% τουλάχιστον και να είναι εγκεκριμένη (USP EP)*.

  *=USP/EP grade (United States Pharmacopeia / European Pharmacopoeia)
VG = Φυτική γλυκερίνη. Όταν λέμε VG εννοούμε σκέτη VG αναραίωτη, χωρίς νερό. Και αυτήν μπορούμε να την αγοράσουμε από το φαρμακείο. Πρέπει να έχει καθαρότητα 99,5% τουλάχιστον και να είναι εγκεκριμένη (USP EP)*.

Γεύση (flavor) = Αρωματικό υγρό που μπορεί να αγοράσει κανείς από ειδικά καταστήματα σε μικρά μπουκαλάκια.

Εδώ χρειάζεται προσοχή. Δεν κάνουν όλα τα αρωματικά για άτμισμα. Προτιμάτε να αγοράζετε γεύσεις από καταστήματα που έχουν ειδική κατηγορία για υγρά που προορίζονται για η.τ. Αν αγοράσετε από κατάστημα που πουλάει π.χ. είδη για ζαχαροπλαστική πρέπει να ξέρετε πολύ καλά τι αγοράζετε, (πράγμα απίθανο), γι’ αυτό καλύτερα να τα αποφεύγετε.
DIY υγρά με έτοιμη βάση
Αν θελήσετε να φτιάξετε μόνος σας ένα υγρό επειδή δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο από τα έτοιμα που να σας ικανοποιεί στη γεύση, η πιο απλή λύση είναι να αγοράσετε έτοιμη βάση ή (αν θέλετε υγρό με νικοτίνη), μια νικοτινούχα βάση στη δυναμικότητα που θέλετε (Low, Medium κτλ.) και μερικά μπουκαλάκια με γεύσεις και αρχίζετε να κάνετε τους πειραματισμούς σας. Το ποσοστό της γεύσης που θα βάλετε είναι υποκειμενικό. Τα ποσοστά των γεύσεων κυμαίνονται από 1% ως 5% ή και περισσότερο, μπορεί όμως το προτεινόμενο ποσοστό να αναφέρεται και στο site που το αγοράσατε. Αν δεν έχετε ιδέα, κάντε δοκιμές αρχίζοντας με μικρές ποσότητες και δοκιμάζοντας κάθε φορά.
  
 Για καλύτερη διευκόλυνση στις μείξεις σας δοκιμάστε τους υπολογιστές μείξης που αναφέρονται παρακάτω.

Υπολογιστές μείξης υγρών
egotube.gr E-Liquid Calculator 

eJuice Recipe Calculator

Advanced online e-liquid calculator



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου