Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεωρεί τη φορολόγηση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η κίνηση αυτη θα αυξήσει δραστικά το κόστος του εναλλακτικού προϊόντος καπνίσματος



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο φορολόγησης των ecigarettes με τον ίδιο τρόπο όπως και τα παραδοσιακά ξαδέλφια τους σε μια κίνηση που θα αυξήσει δραστικά το κόστος του εναλλακτικού προϊόντος καπνίσματος και περαιτέρω θα εμποδίζει την υιοθέτησή τους.

Η Επιτροπή ζήτησε από εμπειρογνώμονες του ειδικού φόρου κατανάλωσης από ολόκληρη την ΕΕ να εξετάσει τον "καλύτερο τρόπο για να επιτευχθεί δημοσιονομική ίση μεταχείριση" μεταξύ ηλεκτρονικών τσιγάρων - όπου οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη ατμών - και κανονικών προϊόντων καπνού.

Οι μεγάλοι δασμοί που επιβάλλονται σήμερα στα παραδοσιακά τσιγάρα, αλλά όχι για ηλ. τσιγαρα, καθιστούν τις εναλλακτικές λύσεις χωρίς καπνό πολύ φθηνότερες.

Η ΕΕ ζητά από όλα τα κράτη μέλη της να επιβάλουν τουλάχιστον ένα 57 τοις εκατό των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε κάθε πακέτο τσιγάρων που αγοράζονται στην ΕΕ. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα υπόκεινται μόνο στο φόρο προστιθέμενης αξίας, η οποία είναι περίπου 20 τοις εκατό στα περισσότερα κράτη μέλη.

Φοροτεχνικοί  από όλη την Ευρώπη συναντήθηκαν χθες για τη χάραξη πολιτικής στις Βρυξέλλες  και για να συζητήσουν εάν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα πρέπει να καλύπτονται από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.

Κύρια πλεονεκτήματα
Τιμή έχει γίνει ένας από τους κύριους λόγους για τους ανθρώπους να στραφούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα , σύμφωνα με την Νατάσα Kendall, αναλυτή του καπνού στην Nielsen. 

Είπε επίσης οτι περισσότερο από το ένα τρίτο των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων που ρωτήθηκαν από τη Nielsen, δήλωσαν ότι το χαμηλότερο κόστος ήταν ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των προϊόντων.

Η αγορά eCigarette είναι εξαιρετικά κατακερματισμένη, με τους χρήστες αγοράζουν όλο και περισσότερο από εξειδικευμένα καταστήματα VAPE και online εμπόρους λιανικής πώλησης. Οι πωλήσεις από τα σούπερ μάρκετ, όπου τα εμπορικά σήματα που ανήκουν σε καταξιωμένες εταιρείες καπνού κυριαρχούν, έχουν σταθεροποιήθηκαν.
Ωστόσο, η κα Κένταλ είπε οτι περισσότερη ρύθμιση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των φόρων, της αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων θα οδηγούσε στο κλείσιμο των μικρών παραγωγών στον τομέα.
"Θα δείτε ότι όποιος εξορθολογισμος με την εισαγωγή κάθε είδους ρύθμισης είναι πάρα πολύ αυτή τη στιγμή  κάτι σαν την Άγρια Δύση, "είπε η κα Κένταλ.

Ο Τομ Pruen, επιστημονικός σύμβουλος στο ηλεκτρονικό τσιγάρο Βιομηχανίας Trade Association, είπε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για μια «φορολογική αμαρτία" στα ηλ. τσιγάρα καθώς δεν υπάρχει σαφής αποδεδειγμένη ζημία από τα προϊόντα.

Η British American Tobacco ιδιοκτήτης του Vype μάρκας ηλ. τσιγάρων, δήλωσε ότι τυχόν φόροι που  θα εφαρμόζονται στα ηλ. τσιγάρα πρέπει να αντικατοπτρίζουν «το σημαντικο μειωμένο  προφίλ κινδύνου παρέχουν σε σύγκριση με τα κανονικά τσιγάρα».

Η ταχεία ανάπτυξη των ηλ. τσιγάρων  - η οποία οδήγησε ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ότι θα ξεπεράσει τα κανονικά τσιγάρα σε δημοτικότητα μέσα σε μια δεκαετία - έχει επιβραδυνθεί τους τελευταίους μήνες. Παρόλο που η χρήση τους έχει τριπλασιαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012, το ποσοστό των καπνιστών που τα χρησιμοποιούν  παρέμεινε στάσιμο για 18 μήνες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα.



– ( The Financial Times Limited 2015) 19/2/2015-

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου