Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Έλεγχος θερμοκρασίας σε συσκευές με DNA40

Τι είναι λοιπόν ο έλεγχος θερμοκρασίας με το chip DNA40?

   Ο έλεγχος θερμοκρασίας είναι μία λειτουργία του chip κατά την οποία "διαβάζει" την θερμοκρασία του σύρματος την ώρα που εκείνο ατμοποιεί το υγρό μας και δεν του επιτρέπει να ξεπεράσει ένα όριο που εμείς θα θέσουμε. Το κατώτερο όριο είναι 200 βαθμοί Fahrenheit δηλαδή 93,3 βαθμούς Κελσίου ενώ το ανώτερο είναι 600 βαθμοί Fahrenheit δηλαδή 315,5 βαθμοί Κελσίου. Περισσότερες λεπτομέριες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο datasheet της Evolv κάνοντας κλικ εδώ.

   Εκτός όμως από τον έλεγχο θερμοκρασίας στις συσκευές αυτές ρυθμίζουμε και Watt που μάλιστα είναι και αυτό που θα αποφασίσει τι τάση θα δώσουμε αρχικά στον ατμοποιητή. Εάν πχ ρυθμίσουμε στα 10 Watt και ανώτερη θερμοκρασία 600 βαθμούς Fahrenait (315.5 βαθμούς Κελσίου) και το chip δει ότι δίνοντας συνεχόμενα 10 watt είμαστε πχ μέχρι τους 160 βαθμούς Κελσίου τότε ο έλεγχος θερμοκρασίας δεν θα κάνει απολύτως τίποτα. Εάν όμως βάλουμε 40 watt και ας πούμε 300 Fahrenheit (148,9 βαθμούς Κελσίου) τότε όταν θα πατήσουμε το κουμπί για να ξεκινήσει η ατμοποίηση κανονικά θα έφτανε η θερμοκρασία μέχρι π.χ. 220 βαθμούς Κελσίου λόγω των υψηλών watt (40) όταν όμως πάει να ξεπεράσει τους 148,9 βαθμούς Κελσίου που εμείς έχουμε θέσει ως όριο τότε το chip θα δώσει όσα watt χρειάζεται για να διατηρηθεί αυτή η θερμοκρασία...ακόμα και αν αυτό σημαίνει να πρέπει να δίνει 11 watt. Δεν είναι απαραίτητο δηλαδή ότι όσα watt βάλουμε σε αυτά θα ατμίσουμε.

   Τώρα ο μόνος περιορισμός για να λειτουργήσει ο έλεγχος θερμοκρασίας είναι για την δημιουργία της αντίστασης να μην χρησιμοποιηθεί κανένα άλλο σύρμα από το Pure Nickel ή όπως αλλιώς ονομάζεται NI-200 ή Nickel-200. Και έτσι περνάμε στο επόμενο κομμάτι.


Τι είναι αυτό το NI-200 σύρμα και είναι το ίδιο με το λεγόμενο Non-Resistance / No-Resistance / NR σύρμα?

   Αρχικά να πούμε ότι το NI-200 είναι απλά μία ονομασία που χαρακτηρίζει όλα τα σύρματα Pure Nickel ή στα Ελληνικά, αγνό Νικέλιο. Αρκεί δηλαδή ένα σύρμα να έχει περιεκτικότητα πάνω από 99% σε νικέλιο για να πάρει τον χαρακτηρισμό NI-200. Το Νικέλιο είναι απλά ένα μέταλλο με πολύ χαμηλή ωμική αντίσταση και γι'αυτό τον λόγο έχει χρησιμοποιηθεί και ως "σύρμα χωρίς αντίσταση" ή "non-resistance wire" ή "no-resistance wire".

   Αυτός ο τρόπος στησίματος ουσιαστικά "εφευρέθηκε" από Έλληνες και ήταν κατεξοχήν ελληνικός τρόπος στησίματος. Παραδείγματα ατμοποιητών που χρειάζονται τέτοιο σύρμα είναι σχεδόν όλοι οι ατμοποιητές Golden Greek, και οι Ελληνικοί Killer 705, "Σοφία", Diver αλλά και ο Βρετανικός Rose. Μπορεί να είναι και άλλοι τους οποίους ξεχάσαμε να αναφέρουμε.  Όταν όμως χρειαζόμασταν σύρμα χωρίς αντίσταση για αυτούς τους ατμοποιητές μας ενδιέφερε απλά το σύρμα που θα χρησιμοποιούσαμε να έχει πολύ χαμηλότερη αντίσταση από το σύρμα που θα βάζαμε στην μέση ώστε να μην ζεσταίνεται στα σημεία που περνούσε. Οπότε τότε κυκλοφορούσαν ευρέως και άλλα σύρματα εκτός από το Pure Nickel όπως από καθαρό ασήμι ή απλά άλλα κράματα με περιεκτικότητα νικελίου και κάτω από 93%. Αυτά τα σύρματα ΔΕΝ κάνουν για τον έλεγχο θερμοκρασίας του DNA40. Εάν όμως κάποιος έχει όντως κάποιο σύρμα που το αγόρασε για Pure Nickel Wire τότε μπορεί κανονικά να το χρησιμοποιήσει.

   Οπότε πλέον μιλάμε για αντιστάσεις με συνολική ωμική αντίσταση από 0.1Ω μέχρι άντε 1Ω…και πολύ λέμε. Αυτές οι αντιστάσεις χωρίς την χρήση του ελέγχου θερμοκρασίας θεωρούνται ως “βραχυκύκλωμα”..και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοκιμάσετε κάτι τέτοιο σε μηχανικό mod! Πολλοί από εσάς μας έχετε ρωτήσει εάν είναι λογικό να λειτουργείτε με τέτοιες αντιστάσεις στο chat στο site μας και αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το κείμενο. Αυτές είναι οι αντιστάσεις. Παρότι σε απευθείας σύνδεση με την μπαταρία αυτή η αντίσταση είναι βραχυκύκλωμα, ο έλεγχος θερμοκρασίας μας επιτρέπει να έχουμε ΆΡΙΣΤΟ αποτέλεσμα. Οπότε κλείνοντας, ναι, αυτά είναι τα νούμερα που θα βλέπουμε όσοι χρησιμοποιούμε έλεγχο θερμοκρασίας. 0,1Ω εώς 0,3Ω θεωρούνται οι ..ας πούμε χαμηλές (όπως λέμε με Kanthal για τις αντιστάσεις κάτω από 1.2Ω) ενώ πάνω από 0.5Ω είναι ψηλά (πως λέμε πάνω από 1.8-2.0Ω σε Kanthal..).


Γιατί ο έλεγχος θερμοκρασίας μπορεί να βελτιώσει την ατμιστική μας εμπειρία?

   Περνάμε λοιπόν στο τι μπορεί δηλαδή να μας προσφέρει αυτή η τεχνολογία και γιατί την θεωρούμε το μέλλον του ατμίσματος. Η αρχή έγινε ...."τότε" με το Provari (αν θυμάμαι καλά...) που έφερε τον έλεγχο της τάσης (Variable Voltage) στο προσκήνιο. Ήταν η πρώτη εταιρία που έφτιαξε ηλεκτρονικό mod. Την αλλαγή προς διευκόλυνση του τελικού χρήστη την έφερε η Evolv με την ρύθμιση της ισχύος (Variable Wattage) που πρακτικά πάλι τα volt ρυθμίζουμε, απλά με ένα νούμερο έχουμε λάβει υπόψη μας και την ωμική αντίσταση. Με αυτές τις δύο τεχνολογίες είμαστε μέχρι σήμερα και μας επιτρέπουν να δίνουμε στους ατμοποιητές μας περισσότερο ρεύμα (περισσότερη τάση συγκεκριμένα) απ' όσο μπορεί να δώσει εκείνη τη στιγμή η μπαταρία. Άρα περισσότερο ντουμάνι, περισσότερο χτύπημα και γεύση (στην γεύση θα επεκταθούμε παρακάτω). Όσο όμως περνούσε ο καιρός και οι διάφοροι κατασκευαστές (κινέζοι και μη) ανταγωνίζονταν για το ποιος θα προσφέρει τα περισσότερα watt τα πράγματα ξέφυγαν κάπως και από την πολύ ισχύ, δεν μπορούν πλέον οι ατμοποιητές να ανταπεξέλθουν στην τροφοδοσία και έρχεται το λεγόμενο "καμμένο" (έφαγα κάρβουνο / παπούτσι / σόλα και πάει λέγοντας). Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε ξεκινήσαμε με την πρώτη συσκευή που έφτανε τα 12watt, το The Darwin της Evolv ενώ σήμερα υπάρχουν συσκευές που αγγίζουν τα ....wait for it...260+ watts! Σε περίπτωση που δεν έχετε μέτρο σύγκρισης από ισχύ κάτι ηλεκτρικές συσκευές όπως οι θερμοπομποί χρησιμοποιούν περί τα 2000Watt για να θερμάνουν δωμάτια ολόκληρα (και οι φθηνοί με την ίδια τεχνολογία με το ηλεκτρονικό τσιγάρο επ'ευκαιρίας). Οπότε η Evolv πήρε πάλι τα ηνία περνώντας στην επόμενη γενιά με τον έλεγχο θερμοκρασίας. Υπό αμφισβήτηση το τελευταίο γιατί σχεδόν ταυτόχρονα ο έλεγχος θερμοκρασίας παρουσιάστηκε και από Έλληνα κατασκευαστή (Golden Greek) από τον οποίο όμως δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα κάποια υλοποίηση (VIR). Με τον έλεγχο της θερμοκρασίας ουσιαστικά μπορούμε να παίζουμε όσο θέλουμε με τα watt και καμμένο να μην παίρνουμε. Εάν τελειώσει το υγρό απλά δεν δίνει καθόλου ρεύμα. Εάν του δώσουμε 40watt σε μία αντίσταση 1 Ω τότε απλά αυτό θα δώσει όσα χρειάζεται για να φτάσει τους βαθμούς που του έχουμε πει. Θα αγνοήσει δηλαδή την δική μας εντολή για παραπάνω και θα δώσει μόνο ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ατμοποίηση του υγρού. Άρα με τον έλεγχο της θερμοκρασίας ξεχνάμε τελείως την εμπειρία του καμμένου που όλοι οι ατμιστές γνωρίζουμε είτε απλά λόγω πολλών volt / watt είτε επειδή μας τελείωσε το υγρό στο tank.

   Και δεύτερη επανάσταση θα υπάρξει στην γεύση. Η γεύση θα είναι σαφώς βελτιωμένη αφού ένα υγρό όταν ατμοποιείται πολύ πάνω από το σημείο βρασμού δεν αποδίδει την γεύση του πιστά. Όταν ατμοποιούμε ένα υγρό με 100 watt πχ το οποίο θα αναγκάσει το σύρμα να φτάσει (τυχαίο το νούμερο) στους 400 βαθμούς Κελσίου ενώ το σημείο βρασμού του υγρού είναι πχ 290 βαθμοί Κελσίου (η θερμοκρασία βρασμού της γλυκερίνης) τότε πρακτικά καταστρέφουμε εν μέρει την γεύση του υγρού γιατί ατμοποιείται πολύ γρήγορα. Οπότε εάν μπορούμε να ελέγξουμε την θερμοκρασία και λειτουργούμε κοντά στο σημείο βρασμού του υγρού μας τότε θα έχουμε και την πλήρη γεύση που μπορεί να δώσει αυτό το υγρό. Για να γίνω πιο κατανοητός να το θέσω ως εξής. Όταν θέλεις να λιώσεις σοκολάτα και την βάλεις σε μία κατσαρόλα και την ζεστάνεις απευθείας με μεγάλες θερμοκρασίες πχ σε γκαζάκι, τότε αυτή δεν θα λιώσει αλλά θα “καεί” και θα κολλήσει στα τοιχώματα. Εάν όμως την ζεστάνεις μέχρι το σημείο τήξης της (περίπου 32 βαθμοί Κελσίου) και λίγο παραπάνω τότε απλά θα περάσει από στερεά μορφή σε υγρή χωρίς να χάσει καθόλου σε γεύση. Το ίδιο ακριβώς πράγμα συμβαίνει και στο ηλεκτρονικό τσιγάρο απλά εδώ αντί να περνάμε από στερεά μορφή σε υγρή, περνάμε από υγρή σε αέρια.


Και τι γίνεται με τους NR-R-NR επισκευάσιμους ατμοποιητές?


   Ένα άλλο ερώτημα που φαίνεται να απασχολεί πολύ κόσμο είναι εάν μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι ατμοποιητές που απαιτούν αντίσταση NR-R-NR όπως όλα τα παραδείγματα που αναφέραμε πριν. Έχω αναπτύξει μία θεωρία την οποία συζήτησα με την Evolv και τον κ.Brandon Ward που κατασκευάζει το DNA40 και συμφωνούν ότι πρέπει να λειτουργήσει και μάλιστα πολύ καλά!

   Όπως είπαμε και νωρίτερα ο λόγος που αυτοί οι ατμοποιητές απαιτούν NR σύρμα είναι γιατί στα σημεία που περνάει αυτό δεν πρέπει να θερμαίνεται. Η θεωρία μας λοιπόν λέει ότι εάν χρησιμοποιήσουμε αρκετά χοντρό σύρμα pure nickel ως NR, ας πούμε 0.30mm και στη μέση αντί για Nickel Chromium σύρμα ή Kanthal βάλουμε  ένα πολύ λεπτότερο Pure Nickel όπως το 0.15mm τότε κατά την θέρμανσή του θα ανεβαίνει πολύ περισσότερο στο κέντρο η θερμοκρασία σε σχέση με τους “ακροδέκτες”. Και επειδή με τον έλεγχο της θερμοκρασίας της Evolv το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι η μέγιστη θερμοκρασία ο έλεγχος που θα κάνει το κύκλωμα θα είναι ουσιαστικά στο λεπτότερο κομμάτι (που θα παίζει το ρόλο του σύρματος της αντίστασης) αφού αυτό θα θερμαίνεται περισσότερο.

ΠΗΓΗ:www.vapesin.com

                                     A PBusardo Video - Introducing the DNA 40 Temperature Protection                                          Board with a Special Guest





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου