Η επιστολή του Δρ. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού:
«Τον Αύγουστο του 2015, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) δημοσίευσε μια εκτενή αναφορά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update) στην οποία αναφέρεται ξεκάθαρα πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα (“… best estimates show e-cigarettes are 95% less harmful to your health than normal cigarettes, and when supported by a smoking cessation service, help most smokers to quit tobacco altogether”).
"Η πρόσφατα δημοσιευμένη ελληνική νομοθεσία εξομοιώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το κάπνισμα, θέτει επιστημονικά ατεκμηρίωτους περιορισμούς στη χρήση και αποτελεί τροχοπέδη στην σωστή ενημέρωση των καπνιστών και στην δυνατότητά τους να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία τους"Τον Απρίλιο του 2016, το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών (Royal College of Physicians) στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε μια αναφορά για την στρατηγική ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα (https://www.rcplondon.ac.uk/file/3563/download?token=uV0R0Twz) όπου αναφέρεται πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι απίθανο να ξεπερνά το 5% των επιπτώσεων από το κάπνισμα, και είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερες από 5% (“… the available data suggest that they - the long term health risks - are unlikely to exceed 5% of those associated with smoked tobacco products, and may well be substantially lower than this figure”).
Τον Μάϊο του 2016, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την πολιτική υγείας στη Γαλλία (http://www.sommet-vape.fr/wp-content/uploads/2016/03/SOMMET-VAPE-160512-eng.pdf), με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και εκπροσώπων της κυβέρνησης, όπου αναφέρθηκε ξεκάθαρα ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τουλάχιστον 20 φορές λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα (“When used in normal conditions, e-cig vapour is at least 20 times less harmfull than tobacco smoke”).
Με βάση τα ανωτέρω αλλά τα εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στον πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περίπου 6.1 εκατομμύρια καπνιστές να έχουν διακόψει το κάπνισμα με την χρήση του, αποτελεί έκπληξη η αντιμετώπιση του προϊόντος από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Η πρόσφατα δημοσιευμένη ελληνική νομοθεσία (http://www.opengov.gr/yyka/?p=1458) εξομοιώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το κάπνισμα, θέτει επιστημονικά ατεκμηρίωτους περιορισμούς στη χρήση και αποτελεί τροχοπέδη στην σωστή ενημέρωση των καπνιστών και στην δυνατότητά τους να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία τους χρησιμοποιώντας ένα λιγότερο βλαπτικό εναλλακτικό προϊόν. Η νομοθεσία είναι στην ουσία τιμωρητική για τους καπνιστές, τους περιθωριοποιεί και τους αντιμετωπίζει ως υπεύθυνους για την εξάρτησή τους στην βλαπτική αυτή συνήθεια, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και προστατεύει τα συμβατικά τσιγάρα.
Η Ελλάδα έχει την τύχη να διαθέτει την πιο έμπειρη και αναγνωρισμένη παγκοσμίως ερευνητική ομάδα, με πλέον των 40 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, συμμετοχή σε πληθώρα διεθνών επιστημονικών συνεδρίων και προσκλήσεις για παροχή συμβουλών και ενημέρωσης σε ημερίδες και συμπόσια στην Ευρώπη, την Ασία, την Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Χαρακτηριστικά, η παρούσα επιστολή γράφεται ενώ βρίσκομαι στην Κολομβία, προσκεκλημένος της μεγαλύτερης εφημερίδας της χώρας με σκοπό την παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας και της ιατρικής κοινότητας.
«Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο προϊόν ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα παγκοσμίως. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο και αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων, με σκοπό την δημιουργία νομοθεσίας που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία για όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των καπνιστών»Είναι λυπηρό πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αγνοήσει πλήρως το επιστημονικό μας έργο και την εμπειρία μας στο θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και ουδέποτε έχει ζητήσει την συμβολή μας στην ενημέρωση των φορέων και των ρυθμιστικών αρχών για το κρίσιμο αυτό θέμα, ενώ αρχές άλλων χωρών έχουν επανειλημμένως ζητήσει και χρησιμοποιήσει τις συμβουλές μας στην διαμόρφωση αποφάσεων για το κρίσιμο αυτό θέμα δημόσιας υγείας.
Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον επιπολασμό του καπνίσματος, με το 38% του πληθυσμού άνω των 15 ετών να καπνίζει. Δεν υπάρχει λοιπόν η πολυτέλεια για καθυστερήσεις και αναχρονιστικές νομοθετήσεις που επιτείνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα. Η στρατηγική ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα πρέπει επειγόντως να υιοθετηθεί και να υποστηριχθεί, με σκοπό να συμπληρώσει (κι όχι να αντικαταστήσει) τις υπόλοιπες μεθόδους και να επιταχύνει την ελάττωση της χρήσης συμβατικών τσιγάρων. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο προϊόν ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα παγκοσμίως. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο και αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων, με σκοπό την δημιουργία νομοθεσίας που θα προστατεύει τη δημόσια υγεία για όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων και των καπνιστών.
Μπογκοτά, Κολομβία
12 Μαϊου 2016
Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός
Ιατρός-ερευνητής
Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο
Τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πάτρας»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου